- Μουσείο, Λαογραφικό και Ιστορικό Λάρισας
- Το μουσείο ιδρύθηκε το 1974 από μια συντροφιά που σκοπό της είχε θέσει τη διάσωση, μελέτη και προβολή του παραδοσιακού προ-μηχανικού πολιτισμού της Θεσσαλίας.
Η συλλογή του, που αποτελείται από περισσότερα από 15.000 αντικείμενα, εκτίθεται προσωρινά σε ένα χώρο 300 τ.μ. περιμένοντας να μεταφερθεί σε ένα παραδοσιακό κτίριο που άρχισε να κτίζεται το 1992 και πρόκειται να στεγάσει, εκτός από το μουσείο, και το Κέντρο Εθνογραφικών Μελετών Θεσσαλίας.
Στη σημερινή μορφή ο περιορισμένος αριθμός των αντικειμένων που εκτίθενται παρουσιάζεται κατά θεματικές ενότητες.
Στην πρώτη ενότητα για την προ-μηχανική καλλιέργεια της γης παρουσιάζονται γεωργικά εργαλεία όπως ξύλινα αλέτρια, δρεπάνια και λελέκια (είδος δρεπανιού με μακρύτερη λαβή), παλαμάρια, αδοκάνες και μια βοϊδάμαξα.
Η ενότητα που αφορά στην θεσσαλική κατοικία παρουσιάζεται σαν αναπαράσταση μιας αγροτικής κατοικίας με όλα τα μικροέπιπλα, τα λιτά διακοσμητικά, τα αντικείμενα καθημερινής χρήσης και τα υφαντά.
Στην ενότητα Ψαράδες του Πηνειού και της Κάρλας παρουσιάζονται εργαλεία ψαρέματος και βάρκες των ψαράδων των παραποτάμιων θεσσαλικών χωριών. Από αυτά ξεχωρίζουν οι μπλάβιες, είδος βάρκας των ψαράδων της αποξηραμένης, σήμερα, λίμνης Κάρλας, το νταούλι, ένα είδος ψαροπαγίδας από δίκτυ και λυγαριά και το πεζόβολο, ένα λεπτοπλεγμένο δίκτυ με βαρίδια που ανοίγει σαν ομπρέλα.
Στη συνέχεια παρουσιάζονται σκεύη και φορεσιές κτηνοτρόφων από την περιοχή του Λιβαδίου Ελασσόνας.
Ιδιαίτερη ενότητα αποτελούν οι άριστα συντηρημένες και παρουσιασμένες παραδοσιακές ενδυμασίες και φορεσιές. Υπάρχουν επίσης προθήκες με όπλα του 19ου αι., με νομίσματα και κοσμήματα ενώ πλούσια είναι και η συλλογή του μουσείου σε κεραμικά και υφαντά.
Στον καινούργιο χώρο έκθεσης θα γίνει δυνατή η παρουσίαση και άλλων αντικείμένων που διαθέτει το μουσείο όπως χαρακτικά, εκκλησιαστικά είδη αργυροχοΐας, ξυλόγλυπτα, είδη μεταλλοτεχνίας και λιθοτεχνίας.
Μερική άποψη αίθουσας του Λαογραφικού και Ιστορικού Μουσείου Λάρισας.
Πόρπες από ασήμι επιχρυσωμένο και συρματερό με ένθετες πέτρες (Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Λάρισας).
Dictionary of Greek. 2013.